Dieta niskocholesterolowa

Dieta niskocholesterolowa jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem „złego” cholesterolu oraz dla tych wszystkich, którzy są obciążeni ryzykiem zachorowania na choroby serca (m.in. genetyka i niezdrowy tryb życia).

Cechą charakterystyczną diety niskocholesterolowej jest dostarczanie organizmowi stosunkowo dużej ilości błonnika, oraz witamin A, C, E, B6 i B12, kwasu foliowego, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Z kolei stosując takową dietę należy wyeliminować z jadłospisu tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięsa, pełnotłuste sery żółte, podroby, smalec, słoninę, masło, oraz słodycze, kawę i sól kuchenną.

Dopełnieniem diety jest rzucenie palenia papierosów, nadmiernego spożywania alkoholu, pozbycie się nadliczbowych kilogramów, wystrzeganie się sytuacji stresogennych oraz zażywanie jak największej ilości ruchu na świeżym powietrzu (ćwiczenia należy dostosować do wieku i ogólnego stanu zdrowia).

DIETA NISKOCHOLESTEROLOWA RZĄDZI SIĘ KILKOMA ZASADAMI:

  • Spożywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego, bogatych w kwasy z grupy omega-3
  • Wyeliminowanie papierosów, słodyczy i alkoholu
  • W przypadku nadwagi stosowanie mniejszych porcji żywnościowych
  • Zmniejszenie produktów zwanych „bombami cholesterolowymi”
  • Ograniczenie soli kuchennej

CO JEŚĆ?

  • pieczywo razowe
  • kasze, ryż
  • jajka (nie więcej niż 2 w tygodniu)
  • odtłuszczony twaróg
  • ryby (dorsz, mintaj)
  • herbata zielona, woda niegazowana, soki naturalne
  • nasiona słonecznika, dyni, sezamu
  • mięso (filet z kurczaka, indyka, chuda wołowina i cielęcina)
  • oleje (sojowy, słonecznikowy) i oliwa z oliwek
  • warzywa i owoce
  • odtłuszczony nabiał

CZEGO JEŚĆ NIE WOLNO?

  • pełnotłuste sery żółte i topione
  • podroby (móżdżki, serca, nerki, wątróbka)
  • jasne pieczywo
  • tłuste mleko (powyżej 2%)
  • pasztety i konserwy
  • tłuszcze (smalec, słonina, margaryna)
  • potrawy smażone w głębokim tłuszczu
  • alkohol
  • śmietana
  • fast-foody
  • słodycze
  • majonezy
  • pączki i drożdżówki